Review Paradise by the Laptop light

Rolf Coppens
November 29th 2007

A review by Djbroadcast on the Paradise by the Laptop Light event last week. Sorry it is all so Dutch.

Wat betekent het begrip natuur voor ons vandaag de dag? We zien 'de groene ruimte' met de bril van stadsmensen. Vinden een afgeschoten everzwijn zielig. Worden hysterisch als de 'kastanjeboom van Anna Frank' dreigt om te vallen. Slaan op tilt als de zomer eens géén hittegolf in petto heeft. Op het techniek & kunst festival STRP is de natuur aanwezig in de vorm van Paradise By The Laptop Light. In mediavorm, uiteraard.

Paradise By The Laptop Light is een multimediashow van korte films, lichtbeelden en een tiental 'speed' lezingen van maximaal vijf minuten. Het geheel komt uit de koker van Next Nature, een (Nederlandse) weblog waarop de relatie van de mens en diens technologie met de natuur centraal staat. De natuur verandert met ons mee, stelt Next Nature (klopt, zonder uitlaatgasgassen geen broeikaseffect). Natuur wordt een culturele categorie (klopt, zie de Anna Frank boom). We moeten - stelt Next Nature - ons idee van natuur upgraden.

Bijvoorbeeld door niet te vergeten dat de natuur ook ons beinvloedt. Als het klimaat warmer wordt, zitten we vaker op het terras. Of gaan we schone auto's verzinnen. 'Ik ben manager, kunstenaar, consument - en dier,' stelt presentator Koert van Mensvoort. Verschillende malen gebruikt hij, in reactie op een filmpje of een speedlezing, het woord 'verontrustend'. En inderdaad, de mens heeft schrik van de natuur. Die is eng. Onvoorspelbaar. Gevaarlijk. En meedogenloos. Die natuur lusten we niet. Wat we willen is een getemde, gedrilde, tandenloze natuur die opzit als we commanderen 'Poot!'.

Vierkante meloenen
En dat is precies de natuur die we in Nederland hebben. Landschap in Nederland is cultuurlandschap. Groen is een park (met halsbandparkieten uit India). Natuur is pas natuur als er een hek om staat - anders lopen de grote grazers de stad in en raakt het verkeer in de war. In Japan maken ze vierkante meloenen, dat is handiger als je ze in dozen wilt stoppen; blijft er geen loze ruimte over.

Op Nieuw Guinea leeft de prieelvogel. De mannetjes lokken de vrouwtjes door fraaie geluiden te maken (ha, de dj's van het vogelrijk!). Het zijn ware stemkunstenaars. Ze kunnen zelfs klikkende fotocamera's en ronkende kettingzagen perfect imiteren. Die geluiden kennen ze, want die horen ze dagelijks in hun tropenwoud. Is dat 'natuurlijk' gedrag?

Interactieve lamp
De meeste speedsprekers haken op dit thema in en komen met suggesties. Eigenwijs, suffig, visionair, onwerkbaar. Er zit van alles tussen, maar Joris van Gelder - designstudent te Eindhoven - komt met een practische én elegante oplossing. Hij heeft een lamp bedacht die je niet met een druk op een knop aan en uit doet, maar door een beweging te maken. Het principe is gebaseerd op het Doppler effect, maar daar gaat het niet om. Door deze bediening - 'interface' met een duur woord - is het contact met de technologie (de lamp) persoonlijk geworden. Iedereen zet de lamp op zijn eigen manier aan en uit.

'We krijgen de natuur die we verdienen,' stelt presentator Van Mensvoort in zijn conclusie na de boeiende, anderhalf uur durende presentatie. En Eindhoven heeft het festival gekregen dat het verdient, want het leuke van STRP is dat het evenement, laboratorium, speeltuin, atelier en museum in één is. En tijdens Paradise By The Laptop Light zat de zaal bomvol met jonge mensen die niet de behoefte voelden om weg te zappen naar een van de vele andere zalen van STRP. En dat is allesbehalve verontrustend.

Sorry for the Dutch! Via: Djbroadcast Thanks to Stijn for the link!

Share your thoughts and join the technology debate!public: 1

4 comments

Judith
Posted 01/12/2007 – 23:07

AnnA Frank??

Koert.com
Posted 29/11/2007 – 17:40

By the way: Nice review!

Koert.com
Posted 29/11/2007 – 17:08

Ok, I added a small disclaimer and the tags!

load more

What is your view on the coronavirus?


Siri Beerends: I really embrace the idea that viruses can teach us a lesson in modesty. It is necessary that our position as the dominant species on the planet is being challenged. I also agree that it is a mistake to think that we are becoming Gods. But unfortunately, this is actually what is happening now. Corona doesn’t teach us to be modest, it teaches us how we can -as quickly as possible- go back to business as usual: saving our capitalistic economy.

Comment
Already a member? Login.