,,Die wens om eeuwig te leven”, zegt Tessa de Boer, ,,is heel fascinerend. Mensen zijn al eeuwenlang bezig te onderzoeken hoe ze het leven kunnen verlengen, wie weet, misschien wel tot in het oneindige. We willen maar niet erkennen dat we uiteindelijk toch écht zullen vergaan, terug naar het grote niets.” 

Tessa de Boer is de helft van Maison the Faux, de multidisciplinaire creatieve studio die ze in 2014 oprichtte samen met Joris Suk, en die in juni van dit jaar het prestigieuze Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst mocht nemen. Niet dat De Boer en Suk traditionele mode maken: na een aantal jaren shows te hebben gedaan, met heuse modecollecties, besloten ze in 2019 van fysieke mode-items naar mode als ervaring  te gaan; performances, kunstinstallaties, theatrale spektakels – uitbundig, groots, kleurrijk. ,,We houden echt van mode, maar we zagen ook altijd de destructieve kant ervan. De werkomstandigheden in andere landen, het niet altijd even frisse schoonheidsideaal, de impact op het milieu. Het duurzaamste kledingmerk is het merk dat helemaal geen kleding meer maakt”, zegt De Boer. ,,Wij zijn altijd bezig geweest met het spelen met verwachtingspatronen, het bevragen van dingen: wat is mode, wat is mooi en wat is lelijk (en waarom vinden we dat), wat is echt en wat is nep (vandaar: Maison the Faux – nep).  Voor RetroFuture in het Eindhovense Evoluon maakte Maison the Faux samen met ‘sculpture artist‘ Esmay Wagemans een sculptuur  vanuit het concept van de mummy. ,,De mummy is de ultieme belichaming van de wens eeuwig voort te leven; het behoud en beheersen van het sterfelijke en bederfelijke lichaam. Maar zelfs een mummy is niet forever, uiteindelijk rot je toch weg.” 

Corpus Lava. ‘Melt me in the Afterlife’, zoals hun werk heet, toont lichamen, geconserveerd in roze was, langzaam vloeibaar wordend. ,,Roze, de kleur van het vleselijke, heel lieflijk, maar ook beladen; roze is ook de kleur van verdund bloed!”, zegt De Boer. ,,De poging om lichamen in was te conserveren is gedoemd te mislukken; je ziet die vormen langzaam wegdruipen. In die mislukking zit echter ook een enorme schoonheid. Het is mooi, én het is goor. Dat randje opzoeken, tussen schoonheid en verval, daar houden wij van.”   

OVER MAISON THE FAUX en ESMAY WAGEMANS 

Na hun afstuderen aan de Arnhemse mode-opleiding Artez lanceerden Joris Suk (1987) en Tessa de Boer (1990) in 2014 Maison the Faux, ‘een creatieve studio die zich voordoet als een groot modehuis’. Na collecties geshowd te hebben tijdens de Fashion Weeks in  Amsterdam, Tokio, Los Angeles en New York specialiseerde de studio zich in performance art, mode, kostuumontwerp en decor- en interieurdesign. Hun werk was te zien in diverse musea – in Kunsthal KAdE toonden ze in 2022 Fleshpot un Triptique. In juni van dit jaar werd het Cultuurfonds Mode Stipendium aan hen uitgereikt (eerdere winnaars: onder anderen Claes Iversen, Bas Kosters en Iris van Herpen). 

Esmay Wagemans (1992) studeerde Transformation Design aan de Willem de Kooning Academie (Rotterdam) en reflecteert vanuit een vrouwelijke blik op de digitalisering en technologisering van de samenleving. In haar werk verkent ze  wat deze ontwikkelingen betekenen voor het toekomstige menselijke lichaam. Ze noemt zichzelf ‘sculpture artist’, en op haar Insta-pagina ‘sci-fi artist’ – gedreven door haar liefde voor science fiction, ‘beeldhouwt’ ze  ongebruikelijke materialen tot draagbare sculpturen en accessoires. Haar werk wordt gedragen door artiesten als Sevdaliza, Solange en Cardi B. 

Enjoying this story? Show it to us!

0 Likes

Share your thoughts and join the technology debate!

Be the first to comment

More like this