,,We willen met RetroFuture een optimistisch geluid laten horen zonder de zorgen te negeren over hoe het er nu met de aarde voor staat”, zegt Mieke Gerritzen, creative lead van de tentoonstelling RetroFuture, vanaf 24 september te zien in het hernieuwde Evoluon in Eindhoven.

,,In de tentoonstelling willen we kijken naar de toekomst van gisteren, en wat we kunnen leren van de toekomstbeelden van toen. We werken vanuit het idee van tien klassieke toekomstdromen: ‘Nooit meer werken’ bijvoorbeeld, dat gaat over robots en hoe we ons werk geautomatiseerd hebben. ‘Luchtkastelen bouwen’; over hoe we willen wonen. ‘Vliegen als een vogel’, ‘Het eeuwige leven’, ‘alles willen weten’, en zo nog vijf thema’s.  Al die tien thema’s zijn eigenlijk exposities op zich, die getoond worden in tien speciaal daarvoor ontworpen tunnels.

,,Het denken over de toekomst kreeg vaak vorm in schetsachtige tekeningen, voorstellingen, films - fantasieën die soms nooit in de echte wereld werden uitgevoerd. Maar ook al zijn er geen voorwerpen van, we kunnen wel die ideeën en die fantasieën laten zien. Bij wijze van experiment is deze tentoonstelling gemaakt vanuit louter digitale bestanden. Via de vormgeving van de tentoonstelling maken we die digitale beelden tastbaar, waarbij de beleving van de bezoeker voorop staat. Wat wij bieden is een ervaring.

 ,,Er is gekozen voor een extroverte en uitbundige vormgeving. Zo bouwen we binnen het thema reizen de tunnel na uit A Space Odyssey van Stanley Kubrick en kan de bezoeker plaatsnemen in een fictief vliegtuig, met vliegtuigstoelen en al, en als je uit de raampjes kijkt, zie je allerlei merkwaardige machines door de lucht vliegen. 

,,We kijken binnen RetroFuture ook naar de toekomst van nu. Dat gedeelte geven we vorm in een grote, bonte kermis op de vierde verdieping van het Evoluon. Er is een VR-tijdmachine waarmee je een sensationele ontdekkingsreis kunt maken, een spookhuis waarin doemscenario’s te zien zijn, een schiettent waar je menselijke organen kunt scoren. Het wordt, kortom, een heel spektakel.”

OVER MIEKE GERRITZEN

Mieke Gerritzen (1962) is creative leadvan de tentoonstelling RetroFuture. Van 2009 tot 2017 was ze directeur van MOTI, Museum of the Image in Breda, van 2002 tot 2008 hoofd van de designafdeling van het Sandberg Instituut, het masterprogramma van de Gerrit Rietveld Academie. Ze was een van de eerste designers die zich bezighielden met nieuwe media en was betrokken bij de Digitale Stad, VPRO-digitaal  en de Waag Society en ze heeft meer dan tien boeken op haar naam staan.

Enjoying this story? Show it to us!

0 Likes

Share your thoughts and join the technology debate!

Be the first to comment

More like this