Rob Schröder: ‘Welke keuzes maak jij?’

Rob Schröder, Spookhuis / House of Horrors, 2022

Altijd al eens zij aan zij willen staan met Donald Trump, Vladimir Poetin, Xi Jinping of Kim Jong-un? Dat kan in Het Spookhuis, dat de Nederlandse kunstenaar/documentairemaker Rob Schröder speciaal voor de tentoonstelling RetroFuture samenstelde. Samen met deze Club van Foute Mannen, zoals Schröder ze noemt (ook Mark Zuckerberg zit daarbij, Elon Musk, Viktor Orban en hé, ook een vrouw, Marine le Pen - allemaal levensgroot op karton) kijk je op beeldschermen naar bosbranden en overstromingen, orkanen, milieurampen, afbrokkelende gletsjers, uitbuiting van arbeiders, de Oeigoeren  – allerhande beelden waar je bepaald niet vrolijk van wordt. 

,,Die mensen werken mee aan het naar de klote helpen van onze aarde”, vertelt Rob Schröder, ,,het zijn de miljardairs van deze tijd, de politici, de machthebbers die wat zouden kúnnen doen maar die geen poot uitsteken. Integendeel – ze maken alles alleen maar erger. Al mijn boosheid over wat er misgaat in de wereld, zit in dit werk.” Het zijn heftige beelden, erkent Schröder. ,,In discussies met vrienden hoor ik soms: de wereld gaat naar de verdoemenis en er is niks meer aan te doen. Maar daar wil ik niet aan. Door mensen met deze beelden te confronteren, wil ik dat ze erover na gaan denken. Sta jij ook alleen maar toe te kijken, of onderneem je actie? Vecht je hiertegen? Welke keuzes maak jij?”

,,Ik begrijp heel goed dat mensen zich machteloos kunnen voelen in de storm aan doemscenario’s die we dagelijks over ons heen krijgen. De wereld is een stuk gecompliceerder dan toen ik opgroeide, in de jaren zestig. Toen hadden we de dreiging van de Koude Oorlog, maar links was nog gewoon links en rechts was rechts. Er waren twee grootmachten, er was overzicht. Nu is er zo véél van alles, en dat alles is er dankzij sociale media ook áltijd. Het is ingewikkeld, dat snap ik. Maar nietsdoen is geen optie.” 

OVER ROB SCHRÖDER

Rob Schröder (1950) is een Nederlandse schrijver, grafisch ontwerper en programma- en documentairemaker, onder andere voor de VPRO. In 1974 was hij een van de oprichters van het politieke, activistische vormgeverscollectief Wild Plakken, dat onder andere werkte voor De Balie, De Nederlandse Opera en Het Zuidelijk Toneel. Schröder was docent op de Gerrit Rietveld Academie en een van de oprichters van het Sandberg Instituut. 

Enjoying this story? Show it to us!

0 Likes

Share your thoughts and join the technology debate!

Be the first to comment

More like this