Round and around and around and around we go. Kleurloze, bijna transparante figuren lopen rondjes, gedachteloos, zo lijkt het, in een al even kleurloze toren die (dankzij ál die beweging van ál die mensen?) steeds groter groeit. Het is een betoverende video, bijna meditatief, door de repeterende bewegingen en het ogenschijnlijk ontbreken van een doel. Waar zijn ze (of moeten we zeggen: we) in godsnaam mee bezig? Waarom lopen al die mensen daar, waarom gaan ze niet gewoon iets leuks doen? 

De video, Tribe Tower, is het werk van een drietal Nederlandse digitale kunstenaars: Ton Meijdam, Thom Snels en Béla Zsigmond, die samen het collectief SMACK vormen. Ton Meijdam: ,,Tribe Tower is onderdeel van een groter project, Tribe, dat gaat over groepsgedrag en hoe we bepaald gedrag en bepaalde waarden als belangrijk zijn gaan zien, zonder dat we soms precies weten waarom ook alweer.”

De toren roept verschillende associaties op: een mierenhoop, de toren van Babel – we lopen maar door en begrijpen elkaar nooit echt –, een modern bedrijf dat maar blijft groeien. Of, zegt Meijdam, ,,het idee van het panopticum waar de Franse filosoof Michel Foucault het over had: we zijn niet vrij, we zijn gevangen in een zelfgemaakt web van normen en gedragingen. Maar we zijn blind voor dat gegeven en willen helemaal niet uit die tredmolen die ons alsmaar verder stuwt (waarheen? dat weet geen mens.) Het is er te comfortabel, te aantrekkelijk.” 

Tribe Tower is niet zozeer een toekomstbeeld als wel een weergave van hoe de mensheid zich nu gedraagt. Meijdam: ,,Ons werk is een spiegel van de wereld van nu.” Werkte SMACK in eerdere projecten vooral met animatie, bij Tribe Tower werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van een game engine, een omgeving waarin ook computerspellen worden gebouwd. ,,Die techniek zorgt ervoor dat zo’n video zichzelf eindeloos aan de gang kan houden, een soort perpetuum mobile. Qua inhoud sluit dat weer mooi aan op de thematiek. Door en door en door zo gaat het.” 

OVER SMACK

Studio SMACK werd in 2005 opgericht door Ton Meijdam (1973), Thom Snels (1978) en Béla Zsigmond (1975) die elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. Hun digitale kunst werd meerdere malen bekroond – zo wonnen ze in 2015 diverse prijzen voor de videoclip bij het nummer Witch Doctor van De Staat. In 2016 maakten ze voor MOTI, Museum of the Image in Breda, Paradise: een digitale, bewegende versie van het centrale paneel van De tuin der lusten, in het kader van het Hieronymus Bosch-jaar. In opdracht van de Spaanse Colleción Solo ontwikkelden ze in de zijpanelen Eden en Hell. Het werk van SMACK was te zien in tentoonstellingen en op festivals over de hele wereld. Tribe Tower is behalve in het Evoluon in Eindhoven dit najaar ook te zien in Colleción Solo in Madrid, samen met de video’s Tribe War en Tribe City.

Enjoying this story? Show it to us!

0 Likes

Share your thoughts and join the technology debate!

Be the first to comment

More like this