Today: Paradise by the Laptop Light

NextNature.net
November 23rd 2007

Eat the fruit. Kiss the Snake. Today 16:30-18:00: Paradise by the Laptop Light at STRP Festival.

Share your thoughts and join the technology debate!public: 1

5 comments

Stijn
Posted 26/11/2007 – 16:09

DJbroadcast wrote a review of Paradise by the Laptoplight at STRP: http://www.djbroadcast.nl/specials/article/a=379/Paradise_By_The_Laptop_Light.html
Art: Paradise By The Laptop Light
friday | 21:00:00 | 23.11.07
Wat betekent het begrip natuur voor ons vandaag de dag? We zien 'de groene ruimte' met de bril van stadsmensen. Vinden een afgeschoten everzwijn zielig. Worden hysterisch als de 'kastanjeboom van Anna Frank' dreigt om te vallen. Slaan op tilt als de zomer eens géén hittegolf in petto heeft. Op het techniek & kunst festival STRP is de natuur aanwezig in de vorm van Paradise By The Laptop Light. In mediavorm, uiteraard.
Paradise By The Laptop Light is een multimediashow van korte films, lichtbeelden en een tiental 'speed' lezingen van maximaal vijf minuten. Het geheel komt uit de koker van Next Nature, een (Nederlandse) weblog waarop de relatie van de mens en diens technologie met de natuur centraal staat. De natuur verandert met ons mee, stelt Next Nature (klopt, zonder uitlaatgasgassen geen broeikaseffect). Natuur wordt een culturele categorie (klopt, zie de Anna Frank boom). We moeten - stelt Next Nature - ons idee van natuur upgraden.
Bijvoorbeeld door niet te vergeten dat de natuur ook ons beinvloedt. Als het klimaat warmer wordt, zitten we vaker op het terras. Of gaan we schone auto's verzinnen. 'Ik ben manager, kunstenaar, consument - en dier,' stelt presentator Koert van Mensvoort. Verschillende malen gebruikt hij, in reactie op een filmpje of een speedlezing, het woord 'verontrustend'. En inderdaad, de mens heeft schrik van de natuur. Die is eng. Onvoorspelbaar. Gevaarlijk. En meedogenloos. Die natuur lusten we niet. Wat we willen is een getemde, gedrilde, tandenloze natuur die opzit als we commanderen 'Poot!'.
Vierkante meloenen
En dat is precies de natuur die we in Nederland hebben. Landschap in Nederland is cultuurlandschap. Groen is een park (met halsbandparkieten uit India). Natuur is pas natuur als er een hek om staat - anders lopen de grote grazers de stad in en raakt het verkeer in de war. In Japan maken ze vierkante meloenen, dat is handiger als je ze in dozen wilt stoppen; blijft er geen loze ruimte over.
Op Nieuw Guinea leeft de prieelvogel. De mannetjes lokken de vrouwtjes door fraaie geluiden te maken (ha, de dj's van het vogelrijk!). Het zijn ware stemkunstenaars. Ze kunnen zelfs klikkende fotocamera's en ronkende kettingzagen perfect imiteren. Die geluiden kennen ze, want die horen ze dagelijks in hun tropenwoud. Is dat 'natuurlijk' gedrag?
Interactieve lamp
De meeste speedsprekers haken op dit thema in en komen met suggesties. Eigenwijs, suffig, visionair, onwerkbaar. Er zit van alles tussen, maar Joris van Gelder - designstudent te Eindhoven - komt met een practische én elegante oplossing. Hij heeft een lamp bedacht die je niet met een druk op een knop aan en uit doet, maar door een beweging te maken. Het principe is gebaseerd op het Doppler effect, maar daar gaat het niet om. Door deze bediening - 'interface' met een duur woord - is het contact met de technologie (de lamp) persoonlijk geworden. Iedereen zet de lamp op zijn eigen manier aan en uit.
'We krijgen de natuur die we verdienen,' stelt presentator Van Mensvoort in zijn conclusie na de boeiende, anderhalf uur durende presentatie. En Eindhoven heeft het festival gekregen dat het verdient, want het leuke van STRP is dat het evenement, laboratorium, speeltuin, atelier en museum in één is. En tijdens Paradise By The Laptop Light zat de zaal bomvol met jonge mensen die niet de behoefte voelden om weg te zappen naar een van de vele andere zalen van STRP. En dat is allesbehalve verontrustend.

=A=
Posted 26/11/2007 – 14:42

How do you l ike my new haircut?
<img src="https://nextnature.net/research/wp-content/uploads/2007/11/applehaircut.jpg" alt="apple haircut"/>

Koert.com
Posted 24/11/2007 – 10:41

Yes! I loved the speedlectures and will surely write some future post on them. Some of the participants were already featured earlier on the blog.

Vin Memoriam

https://nextnature.net/?p=1026

Magical Interaction

https://nextnature.net/?p=1558

3D rendered bunnies prefer calm diesels

https://nextnature.net/?p=171

Ken Rinaldo

https://nextnature.net/?p=1545

Metalosis Maligna

https://nextnature.net/?p=696

load more

Showcase your work on Nextnature.net


Does your work seek to understand how technology becomes so omnipresent, complex, intimate and autonomous – a nature of its own? You are the Next Generation, and we are looking for you!

Yes!
Already a member? Login.